Přeskočit na hlavní obsah

Čočková sekaná

Pozvěte svou rodinu nebo přátele na oběd- dneska je na menu tahle luxusní záležitost! :)
Kdo by hádal, že když jde o "sekanou", tak z toho vyleze poměrně rychlé a levné jídlo z dostupných surovin, a přitom stále skvělé chuti?

Na 8 porcí budete potřebovat:
  • 1 hrnek čočky (suché)
  • 3 lžíce pomletých lněných semínek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 červená paprika (tlustostěnná)
  • 1 mrkev
  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička tymiánu a kmínu
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • sůl, pepř

na glazé: 
3 vrchovaté lžíce kečupu + 1 lžíce tekutého sladidla (javorového sirupu apod.)+ 1 lžíce jablečného octa

Namočenou čočku propláchněte a uvařte v 2 a 1/2 hrnku vodu. 
Mezitím si můžete připravit zeleninu- cibulku, papriku i mrkev pokrájejte nadrobno a spolu s rozetřeným česnekem a kořením osmahněte na trošce oleje po dobu cca 5 minut.
Lněná semínka nechte odmočit v 1/3 hrnku vody asi tak 10 minut- dokud se vám nevytvoří bílku podobný sliz.
Uvařenou čočku nechte bez pokličky vychladnou (15 minut stačí), aby trošku zhoustla a pak odeberte 1/4 a zbytek rozmixujte na kaši.
Smíchejte se zbytkem čočky, zeleninou, lněnými semínky, vločkami a moukou a napěchujte do nepřilnavé formy na chleba/ jakékoli zapékací nádoby vystlané pečícím papírem (mě posloužil obyčejný hrnec).
Připravte si glazé smícháním kečupu, octa a sladidla a sekanou jím potřete.
Dejte péct na 175°C na 45-50 minut a před krájením nechte chvilku vychladnout.
Podávejte nejlépe s brambory a nějakou ostřejší hořčicí. ;)

Komentáře

  1. Parádní! Díky za recept. Glazé jsem udělal víc a mělo to ještě větší šmrnc. A ani nebyla potřeba hořčice...

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to skvěle! Mám akorát otázku, jestli má být čočka předem namočená? Díky!

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle si, myslím, je vlastně docela dobrá vegetariánská varianta k sekané. Docela si to dovedu představit. :) Manželka mi ho kdysi udělala, když jsem zabudovával rám brány pro vlastní výplň, prostě taková chlapská práce, ale zase ne nic pro Arnolda. :) Ale udělalo mi to radost. :) My sami tak nějak balancujeme na té hranici vegetariánství a běžného jídelníčku. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Dýňové perníkové muffiny

Jo, tak takhle chutná podzim... :) Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový) 2 lžičky kypřícího prášku 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt) 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže) 1 malé espresso 200ml oleje 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody) 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;) Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové py

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2