Pozvěte svou rodinu nebo přátele na oběd- dneska je na menu tahle luxusní záležitost! :)
Kdo by hádal, že když jde o "sekanou", tak z toho vyleze poměrně rychlé a levné jídlo z dostupných surovin, a přitom stále skvělé chuti?
Na 8 porcí budete potřebovat:Kdo by hádal, že když jde o "sekanou", tak z toho vyleze poměrně rychlé a levné jídlo z dostupných surovin, a přitom stále skvělé chuti?
- 1 hrnek čočky (suché)
- 3 lžíce pomletých lněných semínek
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 červená paprika (tlustostěnná)
- 1 mrkev
- 3/4 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžička tymiánu a kmínu
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- sůl, pepř
na glazé:
3 vrchovaté lžíce kečupu + 1 lžíce tekutého sladidla (javorového sirupu apod.)+ 1 lžíce jablečného octa
Namočenou čočku propláchněte a uvařte v 2 a 1/2 hrnku vodu.
Mezitím si můžete připravit zeleninu- cibulku, papriku i mrkev pokrájejte nadrobno a spolu s rozetřeným česnekem a kořením osmahněte na trošce oleje po dobu cca 5 minut.
Lněná semínka nechte odmočit v 1/3 hrnku vody asi tak 10 minut- dokud se vám nevytvoří bílku podobný sliz.
Uvařenou čočku nechte bez pokličky vychladnou (15 minut stačí), aby trošku zhoustla a pak odeberte 1/4 a zbytek rozmixujte na kaši.
Smíchejte se zbytkem čočky, zeleninou, lněnými semínky, vločkami a moukou a napěchujte do nepřilnavé formy na chleba/ jakékoli zapékací nádoby vystlané pečícím papírem (mě posloužil obyčejný hrnec).
Připravte si glazé smícháním kečupu, octa a sladidla a sekanou jím potřete.
Dejte péct na 175°C na 45-50 minut a před krájením nechte chvilku vychladnout.
Podávejte nejlépe s brambory a nějakou ostřejší hořčicí. ;)
Podávejte nejlépe s brambory a nějakou ostřejší hořčicí. ;)
Parádní! Díky za recept. Glazé jsem udělal víc a mělo to ještě větší šmrnc. A ani nebyla potřeba hořčice...
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle! Mám akorát otázku, jestli má být čočka předem namočená? Díky!
OdpovědětVymazatTohle si, myslím, je vlastně docela dobrá vegetariánská varianta k sekané. Docela si to dovedu představit. :) Manželka mi ho kdysi udělala, když jsem zabudovával rám brány pro vlastní výplň, prostě taková chlapská práce, ale zase ne nic pro Arnolda. :) Ale udělalo mi to radost. :) My sami tak nějak balancujeme na té hranici vegetariánství a běžného jídelníčku. :)
OdpovědětVymazat