Přeskočit na hlavní obsah

Pohankové brownies

Pokud si chcete udělat o kousek zdravější brownies nebo jenom máte rádi pohanku všude, kde to jen jde, zkuste tenhle netradiční, chutný recept.


Na malou porci (do formy na chleba) potřebujete:
  • 8 datlí (čerstvých nebo sušených namočených)
  • 1/2 hrnku oloupaných mandlí
  • 1/4 hrnku pohanky (množství před tepelnou úpravou)
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1/4 hrnku nadrobno nasekané hořké čokolády
  • 2 lžíce tekutého sladidla (javorový sirup apod)
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli, pár kapek vanilkové esence
  • 4 lžíce teplé vody
  • (maliny)
Pohanku zalijte vařící vodou a nechte cca 20 minut nabobtnat (stejně tak pokud nemáte loupané mandle, zalijte je horku vodou, nechte odmočit a oloupejte). Zatím si nasekejte čokoládu na drobné kousky a smíchejte s vodou sirup a vanilkovou esenci. Připravenou pohanku s mandlemi rozmixujte dohladka, přidejte sůl, kypřící prášek a kakao a znovu promíchejte a nakonec ještě rozmixujte dohromady i s vodou a sirupem a datlemi. 
Pokud bude třeba přidejte ještě trošku vody- výsledná hmota by měla být lepivá, ale zas ne tekutá. Nakonec vmíchejte (tentokrát už ročně) kousky čokolády, popřípadě ještě můžete dochutit brownies malinami.
Brownies rozetřete na dno nějaké menší pečící nádoby a pečte v troubě na 195°C cca 10 minut (podle tloušťky brownies).
Tato porce brownies je spíš jen taková "dietní", pro mlsouny rozhodně doporučuji zdvojnásobit dávku ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2