Přeskočit na hlavní obsah

Gnocchi pomodoro

Mírumilovná verze tradičního italského pokrmu. :)

Potřebujete- na gnocchi:

  • 4 středně velké brambory
  • 200g polohrubé mouky
  • 1 rovnou lžičku kukuřičného škrobu
  • sůl


na rajčatovou omáčku:

  • 6 menších rajčat
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • bazalku (nejlépe čerstvou)
  • olivový olej, sůl


Brambory uvařte ve šlupce, oloupejte a rozmačkejte na kaši. Smíchejte s moukou, solí a v trošičce vody rozmíchaným škrobem. Podle potřeby můžete dosypat trošku mouky- těsto by se vám nemělo lepit. Vytvarujte malé oválky, které ponořte do hrnce s vroucí, osolenou vodou. Když vyplavou k povrchu, jsou hotové.

Mezitím, co se vám budou vařit brambory si můžete připravit omáčku: Do vroucí vody ponořte na 2-3 minutky rajčata s lehce nakrojenou slupkou a poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Orestujte na oleji na drobno pokrájenou cibulku, přidejte prolisovaný česnek, rajčata, podlijte vodou a nechte pod pokličkou poklidně probublávat... Když se vám vytvoří hustá omáčka (můžete jí jít trošku naproti pomocí tyčového mixéru ;)), dochuťte bazalkou a solí, přelijte omáčkou gnocchi, popřípadě ještě můžete navrch posypat "parmazánem" v podobě vlašských ořechů či mandlí rozmixovaných spolu s lahůdkovým droždím a nechte si chutnat. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Dýňové perníkové muffiny

Jo, tak takhle chutná podzim... :) Po cuketě, řepě a mrkvi jsem dala konečně šanci i na dýni nasladko....a jo, ono to funguje... a dokonce dost luxusně ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 3/4 hrnku cukru (já použila mix bílý + třtinový) 2 lžičky kypřícího prášku 1/2 lžičky skořice, hřebíčku, soli a zázvoru 1/4 hrnku vanilkového rostlinného mléka (popř. nahraďte část cukru vanilkovým/ přidejte vanilkový extrakt) 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (recept níže) 1 malé espresso 200ml oleje 2 "vajíčka" z lněných/chia semínek (v poměru: 1 lžíce rozemletých semínek na 3 lžíce vody) 1/2-1 hrnek nasekané čokolády (dle chuti ;) Jako první se pusťte do výroby dýňového pyré - máslovou dýni nebo hokkaidó oloupejte a pokrájejte na kostičky. Lehce pokapejte olejem a nechte v uzavřené zapékací míse upéct doměkka. Poté rozmixujte na hladký krém. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a koření a v druhé důkladně promíchejte dýňové py

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2