Přeskočit na hlavní obsah

Těstoviny s květákovou "sýrovou" omáčkou


Pokud patříte k těm, kteří si stýskají po sýrové omáčce, tak Vás tato její květáková verze rozhodně nenechá chladnými. To však platí i pro ty, kteří tradiční sýrové omáčce nikdy tak úplně nepřišli na chuť... Tahle omáčka je totiž prostě a jednoduše fakt dobrá. ;)

Na 2 porce potřebujete:
  • 1/2 velkého květáku
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku (neoloupané)
  • 2-3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1/2 lžičky francouzské hořčice
  • olivový olej, sůl, pepř

Předehřejte si troubu na 190°C, rozdělte květák na malé růžičky a smíchejte v míse spolu s cibulí (nakrájenou na měsíčky), česnekem, solí, pepřem a trochou oleje. Směs rozprostřete na plech a dejte péct na cca 40 minut (občas promíchejte), dokud není květák měkký. Poté spolu se zbývajícími ingrediencemi důkladně rozmixujte na pyré, dochuťte a nechte ještě pár minut povařit (v případě potřeby zřeďte vodou). Podávejte s těstovinami a třeba brokolicí apod. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)