Přeskočit na hlavní obsah

Špenátové šátečky z listového těsta

Tyto lahodné, nadýchané šátečky bez pochyby spasí každou vaší párty-  pochutnáte si na nich jak vy, tak i případně zastánci "klasické" kuchyně. ;) Můžou také posloužit jako rychlá sváča do školy či do práce... No a pokud potřebujete ještě nějaký důvod si je ukuchtit... tak jsou prostě fakt moc dobrý. :)

Potřebujete:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 balení mraženého špenátu
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balení bílého tofu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl, pepř


Listové těsto a špenát si nechte (přes noc) rozmrazit.
Na oleji orestujte na drobno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek, přidejte špenát, v případě potřeby maličko podlijte vodou a nechte pár minut povařit, dokud vám směs nezhoustne.
Sundejte z plotny a vmíchejte rozdrolené tofu, lahůdkové droždí a dochuťte solí a pepřem.

Směs nechte vychladnout a mezitím si rozehřejte troubu na 180°C a rozválejte listové těsto. To si rozdělte na malé (cca 10x10 cm) čtverečky, doprostřed každého dejte trošku špenátové směsi a zabalte.
Při balení šátečků dbejte na to, abyste okraje pořádně smáčkli k sobě a zabránili tak tomu, že vám náplň "povyteče" ven (v případě, že chcete mít váš pokrm také vizuálně atraktivní, jinak to na chuť nemá žádný vliv a věřte, že se po nich zapráší stejnou rychlostí ;).
No a teď šup s nimi na plech (vyložený pečícím papírem) a než poputují do trouby, tak ještě povrch zlehka potřete olejem. Nechte péct přibližně 20 minut, dokud vám na povrchu nezezlátnou.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)