Přeskočit na hlavní obsah

Jahodové muffiny

Tyhle krasavce jsem upekla o víkendu na Veganský piknik a moc se povedli! Jen příště asi budu muset napéct dvojitou dávku...:)

Potřebujete:

  • 2 vypůjčené plechy na muffiny + papírové košíčky odpovídající velikosti
  • 2 hrnky na kousky nasekaných jahod
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1/2 lžičky drcených lněných semínek
  • špetka soli
  • (skořicový cukr na posypání)


Rozehřejte si troubu na 200°C a vyložte si formy na muffiny košíčky.
V jedné míse smíchejte "mléko", ocet, olej a cukry a do druhé nasypte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, lněná semínka a sůl a obojí důkladně promíchejte.
Do suché směsi pak nasypte pokrájené jahody a obalte je, čímž zabráníte tomu, aby vám pak při pečení všechny klesly ke dnu. ;) Přilijte obsah první mísy, promíchejte a nalijte těsto do připravených košíčku.
 Mělo by vám vyjít na cca 14-16 muffinů (tj. měla jsem 2 plechy po 6 a ze zbylého těsta, které jsem trošku zředila jsem si ještě udělala k snídani vafle ;)). Každý muffin ještě lehce pocukrujte skořicovým cukrem, popř. můžete ozdobit ovesnými vločkami a pečte 20-25 minut, dokud vám nezůstane špejle čistá. ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2