Přeskočit na hlavní obsah

Jahodové muffiny

Tyhle krasavce jsem upekla o víkendu na Veganský piknik a moc se povedli! Jen příště asi budu muset napéct dvojitou dávku...:)

Potřebujete:

  • 2 vypůjčené plechy na muffiny + papírové košíčky odpovídající velikosti
  • 2 hrnky na kousky nasekaných jahod
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1/2 lžičky drcených lněných semínek
  • špetka soli
  • (skořicový cukr na posypání)


Rozehřejte si troubu na 200°C a vyložte si formy na muffiny košíčky.
V jedné míse smíchejte "mléko", ocet, olej a cukry a do druhé nasypte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, lněná semínka a sůl a obojí důkladně promíchejte.
Do suché směsi pak nasypte pokrájené jahody a obalte je, čímž zabráníte tomu, aby vám pak při pečení všechny klesly ke dnu. ;) Přilijte obsah první mísy, promíchejte a nalijte těsto do připravených košíčku.
 Mělo by vám vyjít na cca 14-16 muffinů (tj. měla jsem 2 plechy po 6 a ze zbylého těsta, které jsem trošku zředila jsem si ještě udělala k snídani vafle ;)). Každý muffin ještě lehce pocukrujte skořicovým cukrem, popř. můžete ozdobit ovesnými vločkami a pečte 20-25 minut, dokud vám nezůstane špejle čistá. ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)