Přeskočit na hlavní obsah

Chilli con Love


Další z mírumilovných variací na tradiční masovou specialitu - chilli con carne, ovšem bez carne a vařeno s o to větší láskou. Základem ve vegosauří verzi je tempeh natural, který však může být pro obyvatele menších končin těžko dostupný (a taky - co si budem povídat - něco stojí) - jako obstojnou náhradu můžete použít sojový granulát a nebo prostě a jednoduše fazole. S tempehem však dosáhnete nejautentičtější chuti. A hlavně nezapomenout na kouzelnou ingredienci! (viz níže)




Ingredience:

  • 400g tempeh natural (případně sojového granulátu a nebo fazolí)
  • olej
  • 1 velká cibule
  • česnek - aspoň dva stroužky
  • 2 lžíce na kostičky nakrájených rajčat (+ může být i jedna-dvě lžíce rajčatového protlak)
  • 1-2 poctivé lžíce papriky - pálivé nebo sladké v libovolném poměru ;), pokud jsme drsňáci tak i další čerstvé chilli papričky.
  • 0,5-1 lžíce římského kmínu
  • 0,5 lžíce majoránky
  • sůl a pepř
  • libovolně (a doporučeně): uvařené nebo konzervované fazole, kukuřice, hrášek, kousky papriky
Kouzelná ingredience
  • Kousek proklatě hořké čokolády
A na servírování: nachos nebo opečené kousky tortily, salát, avokádo, pražená dýňová semínka

1. Tempeh natural pokrájíme na kostičky a buď cca 10 minutek povaříme na páře nebo ve vodě s kapkou sojovky. Natáhne pak lépe chuť. Pokud volíme verzi se sojovým granulátem, uvaříme a scedíme. Když používáme fazole nevařené, uvaříme. A pokud máte konzervu, tak ji pro dobrý pocit můžete otevřít a vylít přebytečnou vodu.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a pokrájenou cibuli opražíme do sklovata. Přidáme koření (papriky a římský kmín) a ještě chvíli pražíme.
3. Přidáme pokrájená rajčata (případně i čerstvou papriku) a česnek, chvíli opékáme do měkka. Nakonec přihodíme tempeh/granulát/fazole, pokud přidáváme, tak i hrášek nebo kukuřici. Tempeh během promíchávání můžeme rozdrobit na drobné "mleté" kousíčky. Zalijeme cca 250ml vody nebo lépe zeleninového vývaru (klidně "z kostky") a majoránku.
4. Když jsou rajčata uvařená a chutě se pěkně spojily, začarujeme s poslední ingrediencí - kouskem hořké čokolády. Běžně se přidávají 2-3kostičky, ale já osobně mám ráda chu't čokolády v chilli i silnější. Kousek rozpusťte v omáčce, ochutnejte a případně přidejte, až vyladíte svou nejkouzelnější intenzitu.
4. Podávejte nejlépe s kukuřičnými nachos nebo na kousky pokrájenou a opraženou (domácí) tortillou. Můžete přidat salát, opražená semínka a nebo plátky avokáda pro zjemnění.



Dobrou chuť <3



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2