Další z mírumilovných variací na tradiční masovou specialitu - chilli con carne, ovšem bez carne a vařeno s o to větší láskou. Základem ve vegosauří verzi je tempeh natural, který však může být pro obyvatele menších končin těžko dostupný (a taky - co si budem povídat - něco stojí) - jako obstojnou náhradu můžete použít sojový granulát a nebo prostě a jednoduše fazole. S tempehem však dosáhnete nejautentičtější chuti. A hlavně nezapomenout na kouzelnou ingredienci! (viz níže)
Ingredience:
- 400g tempeh natural (případně sojového granulátu a nebo fazolí)
- olej
- 1 velká cibule
- česnek - aspoň dva stroužky
- 2 lžíce na kostičky nakrájených rajčat (+ může být i jedna-dvě lžíce rajčatového protlak)
- 1-2 poctivé lžíce papriky - pálivé nebo sladké v libovolném poměru ;), pokud jsme drsňáci tak i další čerstvé chilli papričky.
- 0,5-1 lžíce římského kmínu
- 0,5 lžíce majoránky
- sůl a pepř
- libovolně (a doporučeně): uvařené nebo konzervované fazole, kukuřice, hrášek, kousky papriky
Kouzelná ingredience
- Kousek proklatě hořké čokolády
A na servírování: nachos nebo opečené kousky tortily, salát, avokádo, pražená dýňová semínka
1. Tempeh natural pokrájíme na kostičky a buď cca 10 minutek povaříme na páře nebo ve vodě s kapkou sojovky. Natáhne pak lépe chuť. Pokud volíme verzi se sojovým granulátem, uvaříme a scedíme. Když používáme fazole nevařené, uvaříme. A pokud máte konzervu, tak ji pro dobrý pocit můžete otevřít a vylít přebytečnou vodu.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a pokrájenou cibuli opražíme do sklovata. Přidáme koření (papriky a římský kmín) a ještě chvíli pražíme.
3. Přidáme pokrájená rajčata (případně i čerstvou papriku) a česnek, chvíli opékáme do měkka. Nakonec přihodíme tempeh/granulát/fazole, pokud přidáváme, tak i hrášek nebo kukuřici. Tempeh během promíchávání můžeme rozdrobit na drobné "mleté" kousíčky. Zalijeme cca 250ml vody nebo lépe zeleninového vývaru (klidně "z kostky") a majoránku.
4. Když jsou rajčata uvařená a chutě se pěkně spojily, začarujeme s poslední ingrediencí - kouskem hořké čokolády. Běžně se přidávají 2-3kostičky, ale já osobně mám ráda chu't čokolády v chilli i silnější. Kousek rozpusťte v omáčce, ochutnejte a případně přidejte, až vyladíte svou nejkouzelnější intenzitu.
4. Podávejte nejlépe s kukuřičnými nachos nebo na kousky pokrájenou a opraženou (domácí) tortillou. Můžete přidat salát, opražená semínka a nebo plátky avokáda pro zjemnění.
Dobrou chuť <3
Taly to mám ráda. Skoro bych řekl,a že je to moje nejoblíbenější jídlo. Asi ano. :) Jako fakt asi není týden, kdy bych si to někdy nedala. Jen si říkám, že je škoda, že to nevaří moje oblíbená kavárna v Jihlavě. Protože tam ráda chodím na kafe a ráda bych si tam dala třeba i něco k zakousnutí. Ale člověk nemůže chtít mít všechno, co? :)
OdpovědětVymazat