Tento vynikající koláč pudinkové konzistence vás nenechá na pochybách, že dýně je chutná stejně tak dobře na sladko jako na slano... Nejvíce si ho vychutnáte, když ho před podáváním necháte přes noc ztuhnout v lednici.
Krusta:
Krusta:
7 lžic celozrnné pšeničné mouky
1/2 lžičky soli, cukru a kypřícího prášku
3 lžíce oleje a sojového mléka
1/2 lžičky citronové šťávy
4 lžíce vody
Náplň:
2 hrnky dýňového pyré (recept níže, cca z 3/4 dýně Hokkaidó)
1 hrnek sojového mléka
3/4 hrnku cukru
1/4 hrnku kukuřičného škrobu
1/2 lžičky melasy
4 kapky vanilkového extraktu
1 lžička skořice
1/2 lžičky zázvoru
(1/4 lžičky muškátového oříšku)
Pro výrobu domácího pyré si předehřejte troubu na 180°C, oloupejte dýni a pokrájejte na kostičky. Pečte v zakrytém kastrolu promíchanou s troškou oleje po dobu cca 45 min, dokud nebude dýně měkká. Poté jí rozmixujte dohladka.
Jako další si vyrobte krustu, kterou pak následně nechejte odpočinout překrytou potravinářskou fólií v lednici zatímco budete připravovat směs na náplň.
V míse smíchejte všechny suché ingredience (mouky, sůl, cukr, kypřící prášek) a postupně přilijte mléko, olej a vodu- vodu dolévejte podle potřeby tak, aby vám těsto drželo a šlo rozválet.
Na pomoučeném vále ho pak rozválejte na tenký kruh o průměru cca 28 cm (na pečící formu o průměru dna 25 cm, v jiném případě musíte trošku upravit množství ingrediencí). Vložte těsto do formy, namáčkněte, přikryjte fólií a dejte do lednice.
Ve velké míse pak smíchejte všechny ingredience na náplň a vytvořte hladký krém, nalijte ho do připravené krusty a pečte koláč nejdříve na 200°C po dobu 10 minut, poté teplotu snižte na 170°C přibližně dalších 50 minut. Když koláč zchladne, dejte ho ještě, nejlépe přes noc, ztuhnout do lednice.
Inspirace na stránkách: www.vegetariantimes.com
Inspirace na stránkách: www.vegetariantimes.com
Je to super! Opravdu moc dobrá vyrianta dýně. Místo sójového mléka jsem použila (domácí) ovesné a zázvor jsem neměla a stejně to je dobrota. Jen mám tu krustu tuhou, zkusím to příště vyladit, aby se drobila jako pod cheescakem.
OdpovědětVymazatCheesecaková krusta bývá ze sušenek - stačí rozdrtit nějaké dobré vegan sušenky (v ČR např. lotus sušenky a nebo domácí ;) ) s trochou cukru, oleje případně mouky a "vmačkat" do formy :)
VymazatPřípadně to jde obdobně udělat z ořechů a semínek. Ale neručím za to, jak se to bude chovat s touto náplní.
Pokud chcete dýňvý cheesecake, recept ještě na našem FB: https://www.facebook.com/ChudyVegosaurus/photos/pb.426993560716443.-2207520000.1416429585./549396401809491/?type=3&theater :)