Přeskočit na hlavní obsah

Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou

Všichni milovníci dýní se konečně dočkali- sezóna této vynikající, jemné, sladké zeleniny je opět tady! :) Mě potěšila minulý týden kamarádka dárkem v podobě krásné velké Hokkaidó dýně a tak jsem se tentokrát nechala inspirovat na stránkách: http://www.veganricha.com/ (kdo si s angličtinou moc netyká, může si alespoň zaslintat nad obrázky těch lahodně vypadajících jídel ;) ) a pustila se do zjednodušené přípravy Richiny dýňové omáčky. Je vynikající. A tady je recept na 4 porce:

  • 1 1/2 hrnku dýňového pyré (domácí příprava viz níže)
  • 1 1/2 hrnku sojového mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 rovné lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl, pepř
  • balík těstovin oblíbeného tvaru :)

Pokud se vám někde podaří sehnat dýňové pyré v konzervě, čapněte po něm a dejte mi vědět, kde ho hledat. V opačném případě si vždy počkejte na dýňovou sezonu, půlku dýně oloupejte, nakrájejte na kostičky a upečte v troubě na 180°C, v zakrytém hrnci lehounce podlitou olejem po dobu cca 45 min, dokud nebude měkká.
Pak jí důkladně rozmixujte mixérem na pyré.
Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu.

V hlubším kastrolu si na oleji zlehka osmahněte prolisovaný česnek s tymiánem, přidejte rajčatové a dýňové pyré, zalijte sojovým mlékem, ochuťte solí a pepřem a nechte přijít za občasného míchání k varu. Když vám omáčka začne pobublávat, sundejte jí z plotýnky, vmíchejte do ní těstoviny a nechte chvilku odstát.

Komentáře

  1. S bramborovými noky je to taky mňamka :) Díky za recept

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2