Všichni milovníci dýní se konečně dočkali- sezóna této vynikající, jemné, sladké zeleniny je opět tady! :) Mě potěšila minulý týden kamarádka dárkem v podobě krásné velké Hokkaidó dýně a tak jsem se tentokrát nechala inspirovat na stránkách: http://www.veganricha.com/ (kdo si s angličtinou moc netyká, může si alespoň zaslintat nad obrázky těch lahodně vypadajících jídel ;) ) a pustila se do zjednodušené přípravy Richiny dýňové omáčky. Je vynikající. A tady je recept na 4 porce:
- 1 1/2 hrnku dýňového pyré (domácí příprava viz níže)
- 1 1/2 hrnku sojového mléka
- 3 stroužky česneku
- 2 rovné lžíce rajského protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl, pepř
- balík těstovin oblíbeného tvaru :)
Pokud se vám někde podaří sehnat dýňové pyré v konzervě, čapněte po něm a dejte mi vědět, kde ho hledat. V opačném případě si vždy počkejte na dýňovou sezonu, půlku dýně oloupejte, nakrájejte na kostičky a upečte v troubě na 180°C, v zakrytém hrnci lehounce podlitou olejem po dobu cca 45 min, dokud nebude měkká.
Pak jí důkladně rozmixujte mixérem na pyré.
Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu.
V hlubším kastrolu si na oleji zlehka osmahněte prolisovaný česnek s tymiánem, přidejte rajčatové a dýňové pyré, zalijte sojovým mlékem, ochuťte solí a pepřem a nechte přijít za občasného míchání k varu. Když vám omáčka začne pobublávat, sundejte jí z plotýnky, vmíchejte do ní těstoviny a nechte chvilku odstát.
S bramborovými noky je to taky mňamka :) Díky za recept
OdpovědětVymazat