Máte chuť na něco nezdravě sladkého a tučného? Na něco, co vám připomene v dětství vytoužené návštěvy cukráren nebo velkolepé rodinné oslavy? Něco, čím posadíte spolehlivě na azdek každého, kdo si myslí, že vegani dorty nejedí? pak jste na správné adrese, tedy - receptu.
Čokoládový korpus dle receptu z vegansociety.com, krém z kokosového pudingu a to vše doplněno višněmi se skořicí a čokoládovými hoblinkami. Začít slintat můžete - teď!
Na korpus- jedna vrstva:
- 175g hladké mouky
- jeden balíček kypřícího prášku
- 25g kakaa
- 75g cukru
- 125ml oleje
- 325ml vody
Předehřejte troubu na 190°C. Z uvedených surovin umíchejte haldké těsto bez hrudek, které vlijte do vymazané formy. Pečte cca 30 minut (provádějte špejlový test ;) ). Pokud chcete dort dělat z více vrstev korpusu, můžete buď zvícenásobit suroviny a poté rozřezat a nebo upéct vícekrát jednu vrstvu.
Na krém - pudingová verze (množství dosačující na dort na obrázku - přivéce vrstvách si připravte více):
- jeden puding Creme Ole s kokosovou příchutí - nebo jakoukoliv jinou
- 400ml sojového mléka
- potřebné množství dobrého margarínu
- ať už použijete alsan nebo jiný, myslete na to,ž e jeho chu't dosti ovlivní výsledný efekt. Je samozřejmě možné použít i kokosový olej, který přidá na kokosové chuti, ale je o něco méně termostabilní. Pokud ale dort nechcete nechávat hodinu na přímém slunci, vadit to nebude.
Podle návodu připravte puding a poté do něj postupně všlehávejte rostlinný tuk, až dosáhnete chtěné konzistence a hutnosti.
- višně, lépe asi vypeckované
- trochu cukru - v závislosti an kyselosti višní, které máte
- skořice
Závěrečná "montáž":
Jako trochu mi z toho nabíhá cukr, ale tak musí to být dobré. Ale já celkově nejsem člověk, který by byl velký milovník sladkého, takže mě neberte vážně. Osobně bych si k tomu dal třeba alkohol Arctic Vodka, který by zmírnil tu přebytečnou sladkost. Samozřejmě jen jako digestiv. Ne půl lahve. :)
OdpovědětVymazatTento čokoládovo-višňový dort vypadá skvěle a už si představuji tu kombinaci chutí! Když jsme loni připravovali veganskou oslavu pro mou sestru, chtěla jsem k domácímu dortu přidat něco výjimečného. Na antikart.cz jsem našla nádherné starožitné mísy z Rosenthal porcelánu, které jsme využili na servírování dezertů. Bylo to stylové a oslavu to krásně pozvedlo.
OdpovědětVymazat