Přeskočit na hlavní obsah

Vegan Čokoládovo-višňový dort s pudingovým krémem




Máte chuť na něco nezdravě sladkého a tučného? Na něco, co vám připomene v dětství vytoužené návštěvy cukráren nebo velkolepé rodinné oslavy? Něco, čím posadíte spolehlivě na azdek každého, kdo si myslí, že vegani dorty nejedí? pak jste na správné adrese, tedy - receptu.

Čokoládový korpus dle receptu z vegansociety.com, krém z kokosového pudingu a to vše doplněno višněmi se skořicí a čokoládovými hoblinkami. Začít slintat můžete - teď!

Na korpus- jedna vrstva:

  • 175g hladké mouky
  • jeden balíček kypřícího prášku
  • 25g kakaa
  • 75g cukru
  • 125ml oleje
  • 325ml vody
Předehřejte troubu na 190°C. Z uvedených surovin umíchejte haldké těsto bez hrudek, které vlijte do vymazané formy. Pečte cca 30 minut (provádějte špejlový test ;) ). Pokud chcete dort dělat z více vrstev korpusu, můžete buď zvícenásobit suroviny a poté rozřezat a nebo upéct vícekrát jednu vrstvu.

Na krém - pudingová verze (množství dosačující na dort na obrázku - přivéce vrstvách si připravte více):
  • jeden puding Creme Ole s kokosovou příchutí - nebo jakoukoliv jinou
  • 400ml sojového mléka
  • potřebné množství dobrého margarínu
    • ať už použijete alsan nebo jiný, myslete na to,ž e jeho chu't dosti ovlivní výsledný efekt. Je samozřejmě možné použít i kokosový olej, který přidá na kokosové chuti, ale je o něco méně termostabilní. Pokud ale dort nechcete nechávat hodinu na přímém slunci, vadit to nebude.
Podle návodu připravte puding a poté do něj postupně všlehávejte rostlinný tuk, až dosáhnete chtěné konzistence a hutnosti.

Na višňovou vrstvu:
  • višně, lépe asi vypeckované
  • trochu cukru - v závislosti an kyselosti višní, které máte
  • skořice
Do menšího hrnce vsypeme vypeckované višně, zasypeme trochou cukru a skořicí. Vaříme na mírném plamení, dokud se nevytvoří hustější omáčka.

Závěrečná "montáž":
Nejprve (překvapivě) vezmeme první vrstvu VYCHLADLÉHO korpusu, na něj dáme troch krému, poctivou vrstvu višňové omáčky a ještě
krém. Přiložíme další vrstvu korpusu atd. Na vrch naneseme zbylý krém, třešně a můžeme dozdobit čokoládovými hoblinkami. Dobrou chuť!


Komentáře

  1. Jako trochu mi z toho nabíhá cukr, ale tak musí to být dobré. Ale já celkově nejsem člověk, který by byl velký milovník sladkého, takže mě neberte vážně. Osobně bych si k tomu dal třeba alkohol Arctic Vodka, který by zmírnil tu přebytečnou sladkost. Samozřejmě jen jako digestiv. Ne půl lahve. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2