Přeskočit na hlavní obsah

Aloo chana masala

Tento chutný recept se u nás doma stal rychle favoritem č.1 a vaříme ho tak obvykle plný kotel. :)
Koření garam masalu můžete najít v prodejnách zdravé výživy, speciálních obchůdcích s indickým zbožím nebo kořením a nebo si jí můžete sami vyrobit smícháním kmínu (největší podíl), hřebíčku, muškátového oříšku, koriandru, skořice, pepře a kardamomu. 


Ingredience na 2 porce:

1 nadrobno nasekaná cibule
1 rajče (na drobné kostičky pokud možno)
10g zázvorového kořene (oloupaný a také nasekaný nadrobno)
3-4 rozmačkané stroužky česneku
2 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
240g cizrny (namočené a hodinku povařené)
1 čajová lžička kmínu a garam masaly
1/2 čajové lžičky chilli koření
sůl, olej na smažení

Ve větším kastrolu/ hluboké pánvi si rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku, až zesklovatí, pak přidejte brambory, zázvor a česnek a restujte do doby, než budou brambory zlatavé a částečně uvařené.

Poté podlijte vodou, přidejte cizrnu, rajče a koření, přikryjte pokličkou a nechte podusit, dokud nebudou cizrna a brambory měkké a nevytvoří se vám hustá omáčka.

Jíst lze samotné, s rýží nebo třeba s libanonským chlebem.

Komentáře

  1. Mohu jen a jen doporučit, opravdu moc výborné jídlo a navíc koření krásně provonělo celý byt!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2