Přeskočit na hlavní obsah

Štědrovečerní večeře pro všechny, kterým už bramborový salát leze krkem ;) (a nebo prostě nápad na slavnostnější zimněpodzimní menu)



Tak trochu anglosaskými tradicemi provoněné Vánoce. Kořeněná a silně prohřívací dýňovo-kaštanová polévka ze a jako hlavní chod nadívané robi plátky alá “krocan”, který však v této vegan verzi tradičního pokrmu známého z amerických rodinných komedií zůstane zdráv a na živu :)
www.cityspoonful.com


Kořeněná dýňovo-kaštanová polévka s hruškovo-karamelovým balsamico toppingem
1 kousek celá skořice
1 muškátový oříšek
1 stonek citronová tráva (lze i vynechat)
2 tobolky kardamon
kousek čerstvý zázvor
2 kousky chili papriček
1/4 hrnku oleje
1 velký pórek
dýně - Vegosaurus použil hokkaido od babičky, v originálním receptu je dýně máslová. Asi půlka-tříčtvrtina většího kousku, nakrájená na kostičky
1 hrnek uvařených nebo upečených kaštanů (udělat a nebo koupit hotové, pokud ej vám váš čas milý)
8 hrnků vody
2 lžíce čerstvá šalvěj (nebo o něco méně sušené)

  1. V hrnci rozehřejte olej, vhoďte pokrájený pórek a opržte do měkka.
  2. Přidejte dýni, šalvěj, kaštany a vodu.
  3. Vhoďte koření. Pokud si chcete ušetřit čas s následným “výlovem” kousků před mixováním, zabalte koření do látkového sáčku nebo kousku silonky (nepoužité :o) ). Následně vylovíte celý sáček. Vařte dokud zelenina nezměkne.
  4. Vyndejte koření, rozmixujte do hladka
  5. Podávejte s toppingem (viz níže)

Hruškový balsamico topping:
1 lžíce oleje
2 hrušky - odstranit jádřince, pokrájet na kousky
1 lžíce med nebo javorový sirup
1 lžička mletá skořice
1 lžička balsamico ocet
sůl, pepř

  1. Na pánvi rozehřejte olej, vhoďte hrušky a 5 minut smažte
  2. Snižte teplotu, přidejte ostatní ingredience
  3. Vařte na mírném plameni asi 10-15 minut, dokud hrušky nezměknou a zálivka “nezesyrupovatí”. Nechte vychladnout.



Nadívané robi závitky s česnekovým bramborovým pyré, dvěma druhy omáček a zelným salátem

Marináda:
Půl hrnku Sojová omáčka
Sesamový olej
Pomerančová šťáva
Plnotučná hořčice
sůl, pepř

Smícháme všechny ingredience. :o) Robi můžeme potírat buď během balení závitků a nebo necháme marinovat nějakou dobu předem (pár hodin, celou noc...).

Nádivka:
1 Cibule
asi 4 řapíky Řapíkatý celer
1 hrnek Houby (Vegosaurus vsadil na žampiony)

2 lžíce sesamový olej
3 stroužky Česnek
3 lžíce Šalvěj
2 lžičky Majoránka
2 lžičkyTymián
1 lžička Rozmarýn
sůl, pepř
1/4 hrnku sojová omáčka
3 hrnky Bílý chléb či jiné pečivo - pokrájet na kostičky

V míse mícháme celer, houby, koření, olej a sojovou omáčku. Přidáme chleba a necháme alespoň 5-10 minut odležet. (Nebo třeba celou noc - nádivku lze připravit i den předem).


Dále se bude hodit: párátka a především ROBI PLÁTKY (a nebo jiné “maso”)

Na každý namarinovaný plátek dáme inteligentně velký kus nádivky (v závislosti na “kapacitě” každého plátku - cca 2-3 vrchovaté lžíce), zabalíme a “zajistíme” párátky nebo jiným vhodným způsobem. Závitky pokládáme do olejem vymazané zapékací misky. Pečeme v rozhřáté troubě do křupava, můžeme ještě dodatečně potírat marinádou.
(Pokud nám zbude nádivka, můžeme ji upéct zvlášť společně se závitky, je moc dobrá ;) ).

Bramborové pyré:
Brambory
Rostlinné mléko(neslazené!) nebo pro fajnšmekry smetana
Trocha oleje
česnek, sůl, pepř

Brambory uvaříme a společně s mlékem/smetanou a trochou oleje(v případě smetany lze myslím i vynechat ;) ), dochutíme solí, pepřem a libovolným množstvím čerstvého česneku.

Zelný salát s vlašskými ořechy:
Červené zelí
Vlašské ořechy - lehce na sucho opražit na pánvi
na zálivku: dobrý rostlinný olej (pro více oříškovou chuť doporučuji přidat kapku dýňového), pepř a med nebo javorový sirup, špetka soli

Zelí pokrájet co nejvíce na jemno, smíchat s ořechy a zálivkou. Jednoduché, rychlé, dobré.

Smetanová houbová omáčka:
Na cibulce opražíme houby, podlijeme trochou vody a společně s kořením (ředevším pepř, sůl, možno přidat i nějakou tu bylinku ;) ) uvaříme do měkka. Přidáme rostlinnou smetanu a v případě potřeby zahustíme jíškou. (Opražit cibulku an oleji, přidat mouku, opražit a vmíchat do omáčky).

Brusinková omáčka:
V pomerančovém džusu uvaříme brusinky (případně fake “rybízové brusinky” od babičky - jako vegosaurus^^). Můžeme přidat hřebíček nebo skořici.


Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Jako mým snem je si otevřít bistro s americkou kuchyní a dělat tam prostě eventy nebo různé pop upy právě k těm speciálním příležitostnem. 4. července, díkůvzdání a já nevím, co všechno ještě. :-) Dokonce jsem si zjišťoval, co by obnášel podnikatelský úvěr na takový byznys a není to vlastně tak hrozné, když člověk sežene už vybavenou provozovnu. :-) Tak uvidíme, třeba si to někdy splním. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2