Štědrovečerní večeře pro všechny, kterým už bramborový salát leze krkem ;) (a nebo prostě nápad na slavnostnější zimněpodzimní menu)
Tak trochu anglosaskými tradicemi provoněné Vánoce. Kořeněná a silně prohřívací dýňovo-kaštanová polévka ze a jako hlavní chod nadívané robi plátky alá “krocan”, který však v této vegan verzi tradičního pokrmu známého z amerických rodinných komedií zůstane zdráv a na živu :)
www.cityspoonful.com
Kořeněná dýňovo-kaštanová polévka s hruškovo-karamelovým balsamico toppingem
1 kousek celá skořice
1 muškátový oříšek
1 stonek citronová tráva (lze i vynechat)
2 tobolky kardamon
kousek čerstvý zázvor
2 kousky chili papriček
1/4 hrnku oleje
1 velký pórek
dýně - Vegosaurus použil hokkaido od babičky, v originálním receptu je dýně máslová. Asi půlka-tříčtvrtina většího kousku, nakrájená na kostičky
1 hrnek uvařených nebo upečených kaštanů (udělat a nebo koupit hotové, pokud ej vám váš čas milý)
8 hrnků vody
2 lžíce čerstvá šalvěj (nebo o něco méně sušené)
- V hrnci rozehřejte olej, vhoďte pokrájený pórek a opržte do měkka.
- Přidejte dýni, šalvěj, kaštany a vodu.
- Vhoďte koření. Pokud si chcete ušetřit čas s následným “výlovem” kousků před mixováním, zabalte koření do látkového sáčku nebo kousku silonky (nepoužité :o) ). Následně vylovíte celý sáček. Vařte dokud zelenina nezměkne.
- Vyndejte koření, rozmixujte do hladka
- Podávejte s toppingem (viz níže)
Hruškový balsamico topping:
1 lžíce oleje
2 hrušky - odstranit jádřince, pokrájet na kousky
1 lžíce med nebo javorový sirup
1 lžička mletá skořice
1 lžička balsamico ocet
sůl, pepř
- Na pánvi rozehřejte olej, vhoďte hrušky a 5 minut smažte
- Snižte teplotu, přidejte ostatní ingredience
- Vařte na mírném plameni asi 10-15 minut, dokud hrušky nezměknou a zálivka “nezesyrupovatí”. Nechte vychladnout.
Nadívané robi závitky s česnekovým bramborovým pyré, dvěma druhy omáček a zelným salátem
Marináda:
Půl hrnku Sojová omáčka
Sesamový olej
Pomerančová šťáva
Plnotučná hořčice
sůl, pepř
Smícháme všechny ingredience. :o) Robi můžeme potírat buď během balení závitků a nebo necháme marinovat nějakou dobu předem (pár hodin, celou noc...).
Nádivka:
1 Cibule
asi 4 řapíky Řapíkatý celer
1 hrnek Houby (Vegosaurus vsadil na žampiony)
2 lžíce sesamový olej
3 stroužky Česnek
3 lžíce Šalvěj
2 lžičky Majoránka
2 lžičkyTymián
1 lžička Rozmarýn
sůl, pepř
1/4 hrnku sojová omáčka
3 hrnky Bílý chléb či jiné pečivo - pokrájet na kostičky
V míse mícháme celer, houby, koření, olej a sojovou omáčku. Přidáme chleba a necháme alespoň 5-10 minut odležet. (Nebo třeba celou noc - nádivku lze připravit i den předem).
Dále se bude hodit: párátka a především ROBI PLÁTKY (a nebo jiné “maso”)
Na každý namarinovaný plátek dáme inteligentně velký kus nádivky (v závislosti na “kapacitě” každého plátku - cca 2-3 vrchovaté lžíce), zabalíme a “zajistíme” párátky nebo jiným vhodným způsobem. Závitky pokládáme do olejem vymazané zapékací misky. Pečeme v rozhřáté troubě do křupava, můžeme ještě dodatečně potírat marinádou.
(Pokud nám zbude nádivka, můžeme ji upéct zvlášť společně se závitky, je moc dobrá ;) ).
(Pokud nám zbude nádivka, můžeme ji upéct zvlášť společně se závitky, je moc dobrá ;) ).
Bramborové pyré:
Brambory
Rostlinné mléko(neslazené!) nebo pro fajnšmekry smetana
Trocha oleje
česnek, sůl, pepř
Brambory uvaříme a společně s mlékem/smetanou a trochou oleje(v případě smetany lze myslím i vynechat ;) ), dochutíme solí, pepřem a libovolným množstvím čerstvého česneku.
Zelný salát s vlašskými ořechy:
Červené zelí
Vlašské ořechy - lehce na sucho opražit na pánvi
na zálivku: dobrý rostlinný olej (pro více oříškovou chuť doporučuji přidat kapku dýňového), pepř a med nebo javorový sirup, špetka soli
Zelí pokrájet co nejvíce na jemno, smíchat s ořechy a zálivkou. Jednoduché, rychlé, dobré.
Smetanová houbová omáčka:
Na cibulce opražíme houby, podlijeme trochou vody a společně s kořením (ředevším pepř, sůl, možno přidat i nějakou tu bylinku ;) ) uvaříme do měkka. Přidáme rostlinnou smetanu a v případě potřeby zahustíme jíškou. (Opražit cibulku an oleji, přidat mouku, opražit a vmíchat do omáčky).
Brusinková omáčka:
V pomerančovém džusu uvaříme brusinky (případně fake “rybízové brusinky” od babičky - jako vegosaurus^^). Můžeme přidat hřebíček nebo skořici.
Dobrou chuť!
Jako mým snem je si otevřít bistro s americkou kuchyní a dělat tam prostě eventy nebo různé pop upy právě k těm speciálním příležitostnem. 4. července, díkůvzdání a já nevím, co všechno ještě. :-) Dokonce jsem si zjišťoval, co by obnášel podnikatelský úvěr na takový byznys a není to vlastně tak hrozné, když člověk sežene už vybavenou provozovnu. :-) Tak uvidíme, třeba si to někdy splním. :-)
OdpovědětVymazat