Přeskočit na hlavní obsah

Kroupy ze Středomoří

Kroupy se netěší zrovna velké popularitě veřejnosti a tak kromě houbového kuby jednou za rok většina z nás nevytáhne kroupy ze spíže (pokud je tam vůbec má). Zkuste obohatit svůj jídelníček a dát jim ještě jednu šanci s naším netradičním receptem. ;)

Potřebujete (na 6 porcí):

hrnek a půl ječných krup
3 rajčata
2 papriky kapie
půl hrnku vypeckovaných zelených oliv
150 g čerstvých lístků špenátu
2 střední cibule
2 šalotky/pórek
3 stroužky česneku
zeleninový vývar
rozmarýn (nejlépe čerstvý), sůl a pepř

Na rozpáleném oleji si dejte smažit cibulku, pórek a česnek a ke konci (když už vám cibule zlátne) přisypte na kostičky nakrájená rajčata a snažte dalších 1-2 min.

Přisypte kroupy, rozmarýn a zalijte vývarem (popř. vodou a hoďte do toho kostku vývaru) a nechte vařit pod pokličkou téměř hodinu, dokud nejsou kroupy měkké.

Mezitím si nakrájejte na kostičky papriky a orestujte je na sucho na pánvi. Přidejte je ke kroupové směsi přibližně 5-10 min před koncem. A směs můžete rovnou i okořenit.

Když máte kroupy hotové, vmíchejte ještě lehce pokrájený špenát a olivy nakrájené na kolečka a za stálého míchání vařte další 2 minuty, než vám špenát ovadne.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)