K jeho výrobě nepotřebujete žádnou domácí pekárnu, jen kvásek (který si můžete buďto vyrobit podle našeho receptu na FB, nebo zkusit najít pomocí kváskové mapy nějakého dalšího chlebového nadšence ve vašem okolí, který by vám kousek kvásku věnoval) a odhodlání o něj pravidelně pečovat- tj. krmit ho.
Že za tu námahu výsledek určitě stojí, pochopíte v okamžiku, kdy se vám z kuchyně začne linout ta nezaměnitelná, neodolatelná vůně čerstvě upečeného chleba. ;)
Tento recept vypilovala k dokonalosti přítelova mamka a my si tak můžeme každý týden pochutnat na zdravé svačince s domácí pomazánkou z luštěnin či brambor.:)
Že za tu námahu výsledek určitě stojí, pochopíte v okamžiku, kdy se vám z kuchyně začne linout ta nezaměnitelná, neodolatelná vůně čerstvě upečeného chleba. ;)
Tento recept vypilovala k dokonalosti přítelova mamka a my si tak můžeme každý týden pochutnat na zdravé svačince s domácí pomazánkou z luštěnin či brambor.:)
Budete potřebovat:
Postup je stejný jako u kteréhokoli jiného kváskového chleba: uvedené ingredience smíchejte a uhněťte "bochník",který nechte pod utěrkou někde v teplíčku (nejlépe přes noc, ale stačí i několik hodin) nakynout.
Povrch chleba pak můžete dozdobit pšeničnými vločkami.
Rozehřejte troubu na 250°C a nechte v ní asi na 5 minut rozehřát hlubší hrnec s pokličkou. Do toho pak vyklopte nakynutý bochník a pečte po dobu 20 minut tentokrát už jen na 170°C. Pak snižte teplotu na cca 150°C a pokračujte v pečení dalších 30-40 minut, dokud není chléb propečený s tou správnou zlatavou, křupavou kůrkou ;).
Já mám kváskový chleba hodně ráda. Na druhou stranu mi ale přijde, že se moc nehodí ke sladkému. Třeba nedávno jsem objednala z eshopu na prodej kávy jednu objednávku a těšila se, že si namažu chleba máslem a domácím džemem. Měli jsme doma právě kváskový...no... a nevím, jestli mi někde neutekla ruka, ale s tou marmeládou to fakt nešlo dohromady.
OdpovědětVymazat