Přeskočit na hlavní obsah

Vynikající kváskový chléb

K jeho výrobě nepotřebujete žádnou domácí pekárnu, jen kvásek (který si můžete buďto vyrobit podle našeho receptu na FB, nebo zkusit najít pomocí kváskové mapy nějakého dalšího chlebového nadšence ve vašem okolí, který by vám kousek kvásku věnoval) a odhodlání o něj pravidelně pečovat- tj. krmit ho.
Že za tu námahu výsledek určitě stojí, pochopíte v okamžiku, kdy se vám z kuchyně začne linout ta nezaměnitelná, neodolatelná vůně čerstvě upečeného chleba. ;)
Tento recept vypilovala k dokonalosti přítelova mamka a my si tak můžeme každý týden pochutnat na zdravé svačince s domácí pomazánkou z luštěnin či brambor.:)

Budete potřebovat:

  • 200g žitného kvásku
  • 150g žitné chlebové mouky
  • 150g pšeničné chlebové mouky
  • 50g obyčejné pšeničné mouky
  • 300ml teplé vody
  • 15g soli
  • 5g kmínu
  • 1/2 lžičky mletého chlebového koření (směs kmínu, koriandru a fenyklu)
  • 1 polévková lžíce slunečnicových a dýňových semínek
  • pšeničné vločky na povrch 

Postup je stejný jako u kteréhokoli jiného kváskového chleba: uvedené ingredience smíchejte a uhněťte "bochník",který nechte pod utěrkou někde v teplíčku (nejlépe přes noc, ale stačí i několik hodin) nakynout.
Povrch chleba pak můžete dozdobit pšeničnými vločkami.
Rozehřejte troubu na 250°C a nechte v ní asi na 5 minut rozehřát hlubší hrnec s pokličkou. Do toho pak vyklopte nakynutý bochník a pečte po dobu 20 minut tentokrát už jen na 170°C. Pak snižte teplotu na cca 150°C a pokračujte v pečení dalších 30-40 minut, dokud není chléb propečený s tou správnou zlatavou, křupavou kůrkou ;).

Komentáře

  1. Já mám kváskový chleba hodně ráda. Na druhou stranu mi ale přijde, že se moc nehodí ke sladkému. Třeba nedávno jsem objednala z eshopu na prodej kávy jednu objednávku a těšila se, že si namažu chleba máslem a domácím džemem. Měli jsme doma právě kváskový...no... a nevím, jestli mi někde neutekla ruka, ale s tou marmeládou to fakt nešlo dohromady.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)