Přeskočit na hlavní obsah

Červená čočka s dýní a špenátem na kari

Červená čočka je vděčnou luštěninou- nemusíte na ní myslet den předem a sáhodlouze ji namáčet a vařit a chuťově je prostě skvělá! :) 

Obstarejte si:

  • hrnek červené čočky a čerstvých špenátových lístků
  • 3 hrnky dýně pokrájené na kostičky
  • 1 cibule a 3 stroužky česneku nadrobno
  • kousek nastrouhaného zázvoru
  • lžíce kari koření
  • dýňová semínka
  • sůl a pepř, popř. zeleninový vývar

V hluboké pánvi/hrnci rozehřejte olej, přisypte kari koření se solí a za stálého míchání smažte asi minutku. Pak přidejte cibuli, česnek a zázvor a po chvíli i pokrájenou dýni, kterou vařte cca 5 minut, do doby než začne lehce měknout. Pak zalijte vodou či vývarem a nechte vařit dalších 10 minut, než bude dýně měkká.
Poté přisypte čočku a po další čtvrthodince vaření přidejte i špenát a nechte ještě tak 5 minut pobublávat...
Nakonec dochuťte pepřem a dýňovými semínky.

Komentáře

  1. Kolik vývaru/vody,aby z toho nebyla polívka?...

    OdpovědětVymazat
  2. Mňamózní, špenát jsem neměla, místo něho čerstvé zelí, místo pepře špetku chilli. Vody tolik aby byla dýně ponořená, později až je tam čočka se může ještě přidat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)