Přeskočit na hlavní obsah

Plaki

Fazole jsou vděčným vegosauřím pokrmem- jsou levné, chutné, zasytí... jen je nezapomenout vždy dopředu namočit 

A protože můj jídelníček už dlouho volal po nějaké změně, rozhodla jsem se je tentokrát trošku netradičně zapéct... a vyplatilo se. 

Pro 4 hladové vegosaury potřebujete:
  • 400g sušených bílých fazolí
  • 800g zralých rajčat (na kostičky)
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru a oregána
  • špetka skořice
  • sůl, olej

Fazole namočte po dobu 4-8 hodin a pak uvařte do poloměkka (cca 45 min).
Osmahněte si na oleji cibuli s česnekem, pak přidejte rajčatový protlak a nechte ještě minutku smažit a pak dodejte i ostatní suroviny a vařte po dobu 2-3 minut. Rajčata můžete rozmačkat na kaši, pokud jsou moc tvrdá.
Nakonec přisypte fazole, promíchejte a naplňte směsi zapékací mísu a dejte (bez víka) péct na přibližně 45 min do trouby na 180°C.
Před podáváním ještě pokapejte olivovým olejem a můžete i popřípadě (pokud máte) posypat nasekanou čerstvou petrželkou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)