Přeskočit na hlavní obsah

Ovesné sušenky

Rychlé, snadné a chutné sušenky z ovesných vloček, když vás honí mlsná 

Potřebujete:

  • 100g kvalitního margarínu (lze použít i tekutý rostlinný olej)
  • 75g třtinového cukru
  • 100g hladké mouky
  • 100g jemných ovesných vloček

Jak na to:
Nejdříve spolu utřete margarín s cukrem, pak přidejte mouku a vločky a vypracujte lepkavé a lehce se rozpadající těsto (pokud se vám bude moc drolit přidejte trošku víc margarínu).
To opatrně vyválejte a vykrajujte kolečka či jakékoli jiné tvary a dejte péct do trouby na 180°C na cca 15 min, dokud nebudou sušenky zlatavé.
Jen podotýkám, že sušenky nejsou moc sladké, což mě osobně vyhovuje, ale zmlsaným jazýčkům doporučuji více cukru. 

Pokus si chcete sušenky více vymazlit, můžete dále do těsta zapracovat:



  • nadrcené oříšky (mandle, vlašáky..)
  • pokrájené sušené ovoce (rozinky, švestky, datle...)
  • koření dle chuti a fantazie (skořice, muškátový oříšek, zázvor, perníková směs..)


Dále můžete sušenky dozdobit třeba čokoládovou polevou, kterou získáte smícháním kakaa, moučkového cukru a trošky škrobu (popř. kapky rumu) ve vodě, a vzniklou směsí pak sušenky potřít.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Banánové muffiny

V žádné správné veganské kuchařce určitě nesmí chybět recept na tyto výborné a jednoduché banánové muffiny, které zaručeně potěší chuťové buňky nejen vaše, ale i nejednoho všežravého mlsala. ;) Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 3 velké zralé banány 1/3 hrnku rostlinného oleje 1/4 hrnku vody 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu (popř nahradit část cukru vanilkovým ;)) špetka soli hořká čokoláda Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech a košíčky a muffiny. Ve větší míse míchejte mouku, kypřící prášek a sůl a pak přidejte rozmačkané banány a spolu rozmíchaný cukr s olejem. Přilijte vodu a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte (pro dosažení hladké konzistence těsta bez banánových hrudek radím použít mixér). Nakonec do směsi vmíchejte na drobno pokrájenou hořkou čokoládu (množství dle chuti), nalijte těsto do formiček a dejte péct na cca 20 minut.

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2