Přeskočit na hlavní obsah

Cizrnový salát s rajčaty

Tento vydatný, chutný salát skvěle poslouží jako rychlý oběd či večeře "s sebou do tyglíku". 

A protože jaro fandí syrové stravě, nechala jsem cizrnu tentokrát jen naklíčit po dobu dvou dnů (+ jeden den namočit) a salát tak dostal zase novou (takovou lehce hráškovou) příchuť.

Potřebujete:

  • Cizrnu (namočenou a uvařenou/naklíčenou)
  • cherry rajčátka
  • olivy
  • čerstvá bazalka a může být i petrželka
  • cibule (lepší je červená pokud máte)
  • citronová šťáva
  • (červený vinný ocet)
  • olivový olej, sůl a pepř

Mezitím co budete zápasit s cibulí, rajčaty a olivami, je dobré si oddělit do mísy cizrnu a pokropit lžící octa smíchaného s lžící citronové šťávy a nechat odstát.

Jinak vše pokrájet na drobno, smíchat, posypat čerstvými bylinkami a zakápnout zálivkou z olivového oleje (5 lžic) a octa (3 lžíce- počítáno na cca 400g cizrny).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)