Přeskočit na hlavní obsah

Tofu s brokolicí a česnekovou omáčkou

Jako by se svět veganů dělil na ty, kteří sojové náhražky masa zatracují a ty, kteří na ně naopak nedají dopustit. :) V naší domácnosti se moc sojové maso ani sýr neujaly, až nedávno mi má kulinářská zvědavost nedala a vzala jsem na milost obyčejné bílé tofu s cílem přesvědčit sebe a zbytek naší vegosauří rodinky, že se z něj opravdu dají připravit chutná jídla. A tak se s vámi chci podělit o našeho prvního favorita:

Budete potřebovat:
  • 1 balení tofu natural
  • 1 menší brokolici
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek vody
  • 1 a půl mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • sojová omáčka
Tofu osušte a nakrájejte na malé kostičky.
Osmahněte na pánvi adrobno pokrájenou cibuli s prolisovaným česnekem, dokud vám cibule nezesklovatí. Přidejte tofu, koření a růžičky brokolice a restujte dalších 6-8 minut.
Kukuřičný škrob rozmíchejte spolu s přibližně 3 lžícemi sojové omáčky ve studené vodě a přilijte směs na pánev. Chvilku povařte, dokud omáčka nezhoustne a hotovo. :) Podávejte s rýží či smaženými nudlemi.

Komentáře

  1. Za to, že jsem se naučila recepty asijské kuchyně vařit doma, paradoxně může covid 19. Miluju kombinaci asijské kuchyně a veganské kuchyně, takže jsem pravidelně chodila do jedné ostravské jídelny, kde podobné recepty dělali. No, a jak byla pandemie, tak všechno zavřené. Ale nechtěla jsem se toho vzdát, tak jsem se to naučila vařit doma. Paradoxně to nebylo zase tak složité, jak jsem si na první pohled myslela. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poctivé čočkové karbanátky

Pro ty, kteří ještě neobjevili kouzlo luštěninových karbanátků a burgerů, přináším velmi jednoduchý recept s kterým potěšíte nejen žaludky vegosaurů, ale určitě zaujmete i zaryté milovníky masa- schválně jestli poznají rozdíl!  Na přípravu této mňamky potřebujete: 1 a půl hrnku uvařené čočky 1 hrnek strouhanky/ pomletých ovesných vloček 1 hrnek na drobno nasekané cibule půl lžičky hořčice, pálivé papriky, chilli a koření garam masala (či jiné kořenící směsi dle chuti) sůl, olej na smažení Uvařenou čočku rozmixujte, smíchejte s ostatními ingrediencemi, vytvarujte 6-8 karbanátků (menší se lépe propečou) a osmažte. Dobrou chuť!

Vegetable vindaloo

Další z řady jídel pro milovníky indické kuchyně a vypálechý receptorů v ústní dutině. Legendární vegetariánské vindaloo insirované blogem blog.fetfreevegan.com. Příjemně pálivé jídlo vonící kořením si nejlépe vychutnáte ve dvou s rýží nebo plackou a chutney. (A nemusíte u toho nutně sledovat Bollywood ;) ). Ingredience - zvláště koření - budou tentokrát možná trochu náročnější, i když pro otřelého indického kuchaře nikoliv neznámé. V podstatě veškeré použité koření lze v dnešní době sehnat i v běžných obchodech a dozajista ho využijete i na další indické dobroty. V případě, že se vám nějaký ten kousek sehnat nepodaří, nezoufejte, vynechání jedné ingredience recept rozdýchá, byť samozřejmě komplet sada je chuťově nejlepší :) Ingredience - pasta: 3 stroužky česneku 1 lžíce storuhaného čerstvého zázvoru 3 datle 1 1/2 lžičky koriandru 1 1/4 lžičky římského kmínu 1/2 lžičky hořčičných semínek 1/2 lžičky chili (nebo víc :P ) + čerstvé papričky dle chuti 1/2 lžičky kurkumy 1/2...

Pomazánka z černých fazolí

Pokud už vás klasický hummus nudí, tak zkuste tuhle jednoduchou, chutnou pomazánku s černými fazolemi. Potřebujete: 250g suchých černých fazolí 2 stroužky česneku  olivový olej troška jablečného octa pár lístků čerstvé bazalky sůl, chilli Fazole si namočte na cca 12 hodin a uvařte doměkka. Všechny ingredience pak dohromady rozmixujte v mixéru a... nesnězte to všechno na posezení ;)