Pokud vás láká výroba domácího rostlinného mléka, tak pro Vás má Chudý Vegosaurus základní recepty a tipy ohledně výroby těch nejběžnějších druhů.
Ukuchtit si takové mléko doma je nejen velice snadné, ale také cenově mnohem výhodnější. Na výběr máte celou škálu surovin, které můžete k výrobě mléka použít. Mezi ty nejběžnější patří: ovesné vločky, rýže, mandle, mák sojové boby či konopná semínka.
Princip všech receptů je v zásadě stejný a velmi jednoduchý- požadované ořechy, semínka či obiloviny necháte odmočit, poté rozmixujete, přecedíte přes jemný cedník, či plátýnko, dochutíte dle potřeby a máte hotovo.
V porovnání s ostatními dvěma druhy mléka, které jsem dělala, rýžové zvítězilo na plné čáře, co se množství mléka a ceny týká. Z jednoho hrnku rýže dostanete až 2 litry mléka, ale samozřejmě záleží na tom, jak moc zředěné či naopak husté ho chcete mít...
Postup: Hrnek rýže dejte vařit s přibližně 8 hrnky vody a vařte do úplného změknutí rýže, já vařila 2 hodiny až se mi vytvořila taková rýžová kaše. Po vychladnutí přilijte další 4 (nebo i více) hrnky vody a rozmixujte.
Nakonec přeceďte přes jemné sítko a dochuťte 2 lžičkami vanilkového extraktu, či vanilkovým cukrem, pokud chcete mít mléko sladší.
Postup: Mandle (nejlépe již loupané) nechte namočit po dobu min. 4 hodin nebo přes noc, poté slijte vodu, nasypte do mixéru, přidejte přibližně 4 hrnky vody, skořici a javorový sirup (či jakékoli jiné sladidlo dle chuti) a důkladně rozmixujte. Nakonec přeceďte přes sítko či plátýnko.
Postup: Hrnek ovesných vloček namočte, důkladně propláchněte a dejte do mixéru spolu s 3-4 hrnky vody. Umixujte a přeceďte. Pokud používáte sítko, je dobré přecedit mléko víckrát, abyste se zbavili veškeré vločkové drti a dostali tak čisté "mléko".
Dochutit můžete 1-2 lžícemi javorového sirupu, lžičkou vanilkového extraktu, špetkou skořice a soli (pro zvýraznění chuti).
Ukuchtit si takové mléko doma je nejen velice snadné, ale také cenově mnohem výhodnější. Na výběr máte celou škálu surovin, které můžete k výrobě mléka použít. Mezi ty nejběžnější patří: ovesné vločky, rýže, mandle, mák sojové boby či konopná semínka.
Princip všech receptů je v zásadě stejný a velmi jednoduchý- požadované ořechy, semínka či obiloviny necháte odmočit, poté rozmixujete, přecedíte přes jemný cedník, či plátýnko, dochutíte dle potřeby a máte hotovo.
Rýžové mléko
Na výrobu rýžového mléka můžete použít jak běžnou bílou, tak hnědou rýži, většinou se však doporučuje rýže hnědá a já jí mám osobně radši.V porovnání s ostatními dvěma druhy mléka, které jsem dělala, rýžové zvítězilo na plné čáře, co se množství mléka a ceny týká. Z jednoho hrnku rýže dostanete až 2 litry mléka, ale samozřejmě záleží na tom, jak moc zředěné či naopak husté ho chcete mít...
Postup: Hrnek rýže dejte vařit s přibližně 8 hrnky vody a vařte do úplného změknutí rýže, já vařila 2 hodiny až se mi vytvořila taková rýžová kaše. Po vychladnutí přilijte další 4 (nebo i více) hrnky vody a rozmixujte.
Nakonec přeceďte přes jemné sítko a dochuťte 2 lžičkami vanilkového extraktu, či vanilkovým cukrem, pokud chcete mít mléko sladší.
Skořicovo-mandlové
Mandlové mléko už se tolik nevyplatí vyrábět- ze 100 g mandlí dostanete přibližně 1 sklenici mléka, co vidíte na obrázku plus 1 skleničku. Zato mi asi nejvíce chutná, má krásně oříškovou chuť a je velmi výživné.Postup: Mandle (nejlépe již loupané) nechte namočit po dobu min. 4 hodin nebo přes noc, poté slijte vodu, nasypte do mixéru, přidejte přibližně 4 hrnky vody, skořici a javorový sirup (či jakékoli jiné sladidlo dle chuti) a důkladně rozmixujte. Nakonec přeceďte přes sítko či plátýnko.
Ovesné mléko
Ovesné mléko je asi nejrychlejší na přípravu-vločky stačí namáčet cca 20 minut, i když delší doba jim rozhodně neuškodí.Postup: Hrnek ovesných vloček namočte, důkladně propláchněte a dejte do mixéru spolu s 3-4 hrnky vody. Umixujte a přeceďte. Pokud používáte sítko, je dobré přecedit mléko víckrát, abyste se zbavili veškeré vločkové drti a dostali tak čisté "mléko".
Dochutit můžete 1-2 lžícemi javorového sirupu, lžičkou vanilkového extraktu, špetkou skořice a soli (pro zvýraznění chuti).
Makové mléko
Makové mléko má svojí specifickou nahořklou chuť, která nemusí být každému po chuti, ale po oslazení je výborné třeba do ovesné či krupicové kaše, či kamkoli, kde vám nevadí makový nádech. ;)
Postup: 100g máku nechte přes noc namočit v 800ml vody. Ráno bude voda trošku našedlá, jedná se o běžný jev uvolňování tuků z máku, takže vodu neslévejte, rozmixujte v ní mák a přeceďte.
To vypadá dobře, jen se chci zeptat, do kolika dní je pak potřeba mléko spotřebovat? :D
OdpovědětVymazat